Naujiena

BOWE2H susitikimas Varšuvoje: kaimynai dalinosi vandenilio technologijų ir jūrinio vėjo energetikos vystymo patirtimi

2023 10 02

Varšuvoje rugsėjo 29 d. įvyko jau trečiasis Baltijos regiono bendradarbiavimo programos „Interreg Baltic Sea Region“ projekto BOWE2H renginys, sujungiantis atskirų energetinių projektų plėtotojus į vieną tarptautinį tinklą, siekiant sukurti bendras Baltijos jūros regiono vėjo ir vandenilio energijos sistemos gaires. Į renginį susirinko per 50 dalyvių, tarp jų – ir Lietuvos energetikos agentūros komanda, aktyviai dirbanti šiame projekte.

Didžiausias dėmesys BOWE2H renginyje skirtas apžvelgti jūros vėjo ir žaliojo vandenilio strategiją Lenkijoje, įvertinti šalies pasirengimą įgyvendinti šias strategijas ir aptarti kylančius iššūkius. Diskutuota visam Baltijos jūros regionui aktualiomis jūros vėjo energetikos ir žaliojo vandenilio technologijų temomis, apsikeista nuomonėmis, patirtimi, užmegzta naujų kontaktų.

Lenkijoje vystomi daugiau nei 8 GW vėjo jėgainių jūroje projektai. Renginyje pristatyta šalies energetikos politika ir tikslai, vystant patvirtintus 18 GW jūrinio vėjo projektus iki 2040 metų. Taip pat kalbėta apie šalies jūrinio vėjo potencialą ir jo panaudojimo energetikoje galimybes bei kaip jas vertina investuotojai. Visas Lenkijos jūrinių zonų potencialas yra 33 GW.

BOWE2H susitikimas Varšuvoje: kaimynai dalinosi vandenilio technologijų ir jūrinio vėjo energetikos vystymo patirtimi
Aptartas svarbus aspektas – administraciniai procesai: kiek jie gali užtrukti ir kokių iššūkių gali kilti įgyvendinant tokius projektus. Gyva praktine patirtimi ir ateities planais su renginio dalyviais pasidalino Lenkijos jūrinių parkų vystytojai.

Renginio pranešimuose taip pat analizuota Lenkijos žaliojo vandenilio ateitis: koks jo poreikis, kokios galimybės jį gaminti šioje šalyje ir kokių iššūkių kyla? Kokios vandenilio saugojimo perspektyvos? Siekta atsakyti į klausimą – ar jūros vėjas ir vandenilis yra Lenkijos ateitis, ar mitas? Taip pat aptartos jūrinio vėjo ir vandenilio strategijų sąsajos.

Renginio diskusijose Lietuvos energetikos agentūros komanda pasakojo apie mūsų šalies patirtį įgyvendinant jūrinio vėjo jėgainių projektus, taip pat pristatė Lietuvos tikslus vystant žaliojo vandenilio gaires.

Vokietijos instituto IKEM atstovai susirinkusius informavo apie savo šalies žaliojo vandenilio strategijos vystymo eigą, įstatymų bazės kūrimą ir Vokietijoje kylančius iššūkius. Žaliojo vandenilio strategijų plėtros bei teisinės bazės kūrimo patirtimi dalinosi ir kitų šalių atstovai.

BOWE2H renginio metu pristatyti pranešimai ir  dalyvių apklausos rezultatai bus paskelbti Lietuvos energetikos agentūros interneto puslapyje.

Įdomu tai, kad renginio dalyviai turėjo puikią progą pamatyti pirmąją Lenkijoje įrengtą vandeniliu varomų automobilių pildymo stotelę, kuri neseniai atidaryta Varšuvoje. Ši stotelė skirta pildyti vandeniliu tiek sunkiojo, tiek ir lengvojo transporto priemones.

Lietuvos energetikos agentūros komandos apsilankymo stotelėje metu vandenilio vieno kilogramo kaina siekė 69 zlotus (apie 15 eurų). Kaip sakė „Toyota Mirai“ markės automobilį vandeniliu pildęs jo savininkas, 5 kilogramų vandenilio užtenka nuvažiuoti vidutiniškai apie 600 kilometrų. Vystantis technologijoms ir didėjant paklausai, vartotojai tikisi, jog šio kuro kaina sparčiai mažės, o vandeniliu varomų transporto priemonių skaičius augs.

Projektas BOWE2H sukurtas siekiant inicijuoti ir stiprinti Baltijos jūros regionui svarbius ryšius bei tarpusavio pasitikėjimą. Projekte iš viso dalyvauja 6 Baltijos jūros regiono šalys. BOWE2H tikslas – stiprinti tarptautinį bendradarbiavimą regione, suvienyti valdžios institucijas, politikos formuotojus, tyrėjus, gamintojus ir ekspertus, kartu kuriant bendras jūros vėjo ir vandenilio energijos sistemos gaires. Galutinis projekto BOWE2H rezultatas bus tarptautiniu mastu pritaikomas Strateginis veiksmų planas, kurio pagrindas – atskira kiekvienos šalies ir bendra viso regiono padėties analizė, papildyta ekspertų įžvalgomis.

Lietuvos energetikos agentūros komanda, aktyviai dirbdama projekte BOWE2H, moderavo pirmuosius du projekto BOWE2H renginius. Įžanginis renginys nuotoliniu būdu įvyko šiemet vasario 14 d. ir surinko plačią auditoriją iš Vokietijos, Švedijos, Lenkijos, Latvijos, Lietuvos bei kitų Baltijos jūros regiono šalių. Pirmasis susitikimas gyvai gegužės 22 d. surengtas Berlyne, kur didelis dėmesys skirtas Vokietijos jūrinio vėjo ir žaliojo vandenilio strategijai bei pasirengimui ją įgyvendinti.

Kitas projekto BOWE2H renginys vyks Vilniuje 2024 m. sausio pabaigoje. Jame Baltijos šalių politikos ir privataus sektoriaus atstovai pristatys jau vykdomus ir dar tik planuojamus jūros vėjo energijos projektus bei vandenilio sistemos gaires. Pagrindinis pranešimų dėmesys bus sutelktas į Lietuvos ir Latvijos patirtį, jų nacionalines strategijas bei kylančius iššūkius, susijusius su jūrinio vėjo ir vandenilio energetikos sistemų vystymu, įskaitant politinius sprendimus, vystytojų įžvalgas, infrastruktūros iššūkius bei mokslo aspektus.

Projekto BOWE2H renginys Vilniuje bus puiki vieta skleisti žinią apie savo veiklą, gauti atsakymus į rūpimus klausimus ir susitikti bendraminčių iš viso Baltijos jūros regiono.

Nuotrauka – BOWE2H renginio organizatorių.

Kilus klausimų, prašome kreiptis:
Vida Danilevičiūtė Černiauskienė, el. paštas [email protected], mob. tel. +370 661 89 175.