Naujiena

Elektromobilumo konferencijoje – Lietuvos ir Europos patirtys

2023 08 31

Rugsėjo 8 d. Vilniuje vyks Elektromobilumo konferencija, skirta aptarti Lietuvos ir Europos patirtis, paneigti sklandančius mitus ir pristatyti elektromobilių įkrovimo infrastruktūros skatinimo priemones. Tai jau trečioji Lietuvos energetikos agentūros ir Energetikos ministerijos rengiama konferencija elektromobilumo tema.


„Elektrinis transportas, naudojantis švarią energiją – neišvengiama dabarties ir ateities realybė. Technologinis proveržis elektros kaupimo srityje sąlygos dar pigesnę atsinaujinančią energiją, o elektromobilių infrastruktūros išmanumas lems dar didesnį elektra varomų transporto priemonių patrauklumą tarp vartotojų“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Konferencijos metu Europos Komisijos mobilumo ir transporto generalinis direktoratas pristatys naujas ir ambicingas iniciatyvas, priimtas ir planuojamas priimti reguliavimo priemones, būtinas plėtoti elektromobilių infrastruktūrą Europoje bei užtikrinti žalią ir tvarią transporto sistemą visiems europiečiams.

Elektromobilumo konferencijoje – Lietuvos ir Europos patirtys
Apie tai, kur link eina Lietuva elektromobilumo srityje, kalbės Lietuvos energetikos agentūros ir Susisiekimo ministerijos atstovai.

„Sparčiai daugėjant elektromobilių skaičiui, daugelio šalių geroji patirtis rodo, kad 90 proc. jų įkrovimo infrastruktūros turi būti privati – tai ekonomiškiau, patogiau ir didina motyvaciją rinktis elektromobilį. Nebūtina turėti elektromobilį jau dabar, kad priimtumėte svarbų ir tvarų sprendimą ateičiai – įsirenkite privačią elektromobilio įkrovimo prieigą, pasinaudojant valstybės teikiama dotacija. Tai leis taupyti laiką ir keliones planuoti patogiau, pigiau ir tvariau“, – sako Lietuvos energetikos agentūros l. e. p. vadovė Agnė Bagočiutė.

Elektromobilumo plėtros patirtis, elektromobilių krovimo inovacijas ir galimybes pristatys UAB „Teltonika Energy“, AB „Energijos skirstymo operatorius“ bei organizacija „ChargeUp Europe“.

„Pastarieji metai atnešė daug naujovių ir pažangos e-mobilumo srityje. Europos Sąjunga priėmė reikalingus teisės aktus, tad dabar svarbu užtikrinti vienodas sąlygas ir tolygų infrastruktūros diegimą visoje ES, kad vairuotojai galėtų su pasitikėjimu persėsti į elektromobilius“, – sako organizacijos „ChargeUp Europe” politikos vadovė Gabrielė Šimakauskaitė.

Konferencijos metu taip pat vyks dvi diskusijos, kuriose dalyvaus Energetikos ir Susisiekimo ministerijų, Vilniaus miesto savivaldybės, Lietuvos energetikos agentūros, Vilnius Tech, „ChargeUp Europe“, ESO, „Teltonika Energy“, „Ignitis“ ir „Eleport“ atstovai.

Konferencija rengiama Lietuvos energetikos agentūrai įgyvendinant jungtinį projektą „Privačių elektromobilių įkrovimo prieigų įrengimas“ pagal ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą „Naujos kartos Lietuva“, finansuojamą Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės „NextGenerationEU“ lėšomis.

Renginys bus transliuojamas Energetikos ministerijos socialiniame tinkle „Facebook“ ir „Youtube“ kanale bei naujienų portaluose „Delfi.lt“ ir „15min.lt“.