Naujiena

Energetiniai iššūkiai ir tikslai Lietuvos pramonei

2023 09 28

Lietuvos energetikos agentūros ekspertai rugsėjo 28 d. vykusioje Energetinio efektyvumo konferencijoje dalinosi įžvalgomis ir patirtimi su Lietuvos pramoninkų konfederacijos, asociacijų ir įmonių atstovais sprendžiant iššūkius, su kuriais pastaruoju metu susiduria Lietuvos pramonė, kurių svarbiausias didelės energijos sąnaudos.

Konferencijoje diskutuota apie Lietuvos pramonės energetinį konkurencingumą, naujausias tendencijas ir galimybes energijos vartojimo efektyvumo srityje, apžvelgti iššūkiai ir galimybės išlikti rinkoje, kurioje dominuos elektros energijos gamyba iš atsinaujinančių išteklių. Pramonės įmonių atstovai pasidalino sukaupta patirtimi diegiant naujausius energetinio efektyvumo sprendimus.

„Lietuvos pramonė skiria vis daugiau dėmesio energetinio efektyvumo priemonių diegimui. Keisti požiūrį ir veiksmus ypač paskatino didelių energijos kainų ir tiekimo grandinių sutrikimų sukelti iššūkiai, su kuriais praėjusiais metais susidūrė ne tik Lietuvos, bet ir visų šalių ES pramonė. Tačiau energijos vartojimo Lietuvoje intensyvumas išlieka daugiau nei 60 proc. didesnis už ES vidurkį, o energijos vartojimo produktyvumas – apie 40 proc. mažesnis už ES vidurkį.


Energetiniai iššūkiai ir tikslai Lietuvos pramonei

Todėl norėdama išlikti konkurencinga Lietuvos pramonė turės transformuotis, didindama energijos vartojimo efektyvumą“ – pažymėjo Agentūros l. e. p. direktorė Agnė Bagočiutė, dalyvavusi diskusijoje, kokia turėtų būti tvari, konkurencinga ES energetikos sistema.

Pramonės įmonėse energetinį efektyvumo didinimą rekomenduojama pradėti nuo energijos vartojimo audito, kuris parodo bendrą energetinę situaciją bei rekomenduoja priemones, kurios sumažintų energijos sąnaudas. Konferencijoje skaitęs pranešimą „Ar viskas pasiekta didinant energijos vartojimo efektyvumą Lietuvos pramonės įmonėse?“ Agentūros Energijos vartojimo efektyvumo didinimo kompetencijų centro analitikas dr. Ričardas Masiulionis ne tik pateikė energijos vartojimo auditų statistiką, bet ir pristatė dažniausiai siūlomas energijos taupymo priemones bei joms reikalingas investicijas, atsipirkimo laikotarpius.

„Pagal bendrąjį energijos balansą Lietuvos pramonė sunaudoja apie 20 proc. visos šalies galutinės energijos, todėl gali nemažai prisidėti didinant energijos vartojimo produktyvumą ir siekti nacionalinio tikslo, bei tuo pačiu stiprinti savo konkurencingumą tarptautinėje rinkoje. Lietuvos energetikos agentūros atlikta energijos vartojimo auditų analizė rodo, kad įdiegusi siūlomas priemones, atskira įmonė galėtų per metus sutaupyti vidutiniškai nuo 8,6 proc. iki 19,5 proc. įmonės energijos sąnaudų“ – teigė energijos vartojimo efektyvumo analitikas dr. Ričardas Masiulionis.

Pranešimo metu įmonių atstovams taip pat buvo pristatyta Energetikos ministerijos ir Lietuvos energetikos agentūros kuriama interaktyvi energetikos duomenų platforma, kaip naudingas įrankis efektyviai planuoti energijos gamybą. Šį interaktyvi platforma yra 2014–2021 m. Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis finansuojamo įgyvendinamo projekto rezultatas. Joje žemėlapių ir ataskaitų pavidalu galima sužinoti visos Lietuvos ir atskirų regionų energetinius rodiklius, kurie ne tik parodo esamą situaciją apie naudojamą energijos gamybos infrastruktūrą, energijos vartojimą, pastatų inventorių, bet ir susieja su konkrečia vieta. Platformos pagalba bus galima numatyti energijos gamybą, jos perdavimą bei panaudoti atliekinę šilumą, planuoti pramonės ir kitų sektorių plėtrą bei kurti naujas veiklos sritis. Žemėlapiuose ir ataskaitose įvairiais energetinių parametrų pjūviais galima gauti naudingos informacijos, pradedant nuo pastatų energetinių rodiklių, energijos vartojimo bei poreikio iki energijos gamybos šaltinių. Toks įrankis bus naudingas ir politikos formuotojams, savivaldybėms bei gyventojams priimant tinkamus sprendimus, kurie padidins energijos vartojimo efektyvumą.

 

Apie projektą

2014–2021 m. Norvegijos finansinio mechanizmo projektą „Interaktyvios platformos, skirtos efektyviam ir subalansuotam energijos gamybos planavimui, sukūrimas“ įgyvendina Lietuvos Respublikos energetikos ministerija kartu su projekto partneriu viešąją įstaiga Lietuvos energetikos agentūra. Projekto tikslas – atlikti išsamų nacionalinį šilumos ir vėsumos potencialo įvertinimą bei jo pagrindu sukurti duomenų bazę ir interaktyvų žemėlapį. Projekto trukmė – nuo 2021 m. gruodžio 14 d. iki 2024 m. balandžio 30 d.

Daugiau informacijos apie interaktyvią platformą, Lietuvos energijos vartojimo rodiklius ir auditorių pateiktus pasiūlymus didelėms įmonėms rasite minėtame dr. Ričardo Masiulionio pranešime „Ar viskas pasiekta didinant energijos vartojimo efektyvumą Lietuvos pramonės įmonėse?“ 

Energetinio efektyvumo konferenciją organizavo Lietuvos pramonininkų konfederacija, UAB „Energy Advice“, VšĮ „Intechcentras“, Lietuvos inžinerijos ir technologijų pramonės asociacija LINPRA.

 

Kilus klausimų, prašome kreiptis: 
Jūratė Sinicienė, el. paštas [email protected], mob. tel. +370 661 57 003