Naujiena

Lietuvos energetikos agentūra atliks jūrinio vėjo elektrinių parkų vystytojų įsipareigojimų priežiūrą

2024 03 18

Energetikos ministerijai patvirtinus konkursus laimėjusių vystytojų prisiimtų įsipareigojimų priežiūros ir vertinimo tvarką, Lietuvos energetikos agentūra atliks susijusias priežiūros funkcijas jūrinio vėjo elektrinių parkų statybos ir eksploatacijos laikotarpiu.

Lietuvos energetikos agentūra prižiūrės ir vertins vystytojų prisiimtus įsipareigojimus dėl šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) kiekio mažinimo tikslų įgyvendinimo, projektų įgyvendinimo terminų, komponentų tiekėjų ir gamintojų atitikties europinės ir transatlantinės integracijos kriterijams, investicijų į aplinkos apsaugą jūrinėje teritorijoje, paramos vietos bendruomenėms bei mažų ir vidutinių įmonių įtraukimo į projektus.

Jūrinio vėjo elektrinių vystytojai kas ketvirtį, per 60 darbo dienų nuo kiekvieno ketvirčio pabaigos, turės teikti Lietuvos energetikos agentūrai ataskaitas apie projektų įgyvendinimo eigą ir įsipareigojimų vykdymą. Agentūrai nustačius, kad šių įsipareigojimų nesilaikoma arba laikomasi iš dalies, būtų apskaičiuojama neįvykdytų įsipareigojimų vertė. Apie tai būtų informuojamas vystytojas ir Valstybinė energetikos reguliavimo taryba, kuri priimtų sprendimą dėl įstatyme nustatyto dydžio baudos skyrimo.


Lietuvos energetikos agentūra atliks jūrinio vėjo elektrinių parkų vystytojų įsipareigojimų priežiūrą

Vyriausybės patvirtintais reikalavimais numatytas skatinimas jūrinio vėjo elektrinių parko statybų metu mažinti ŠESD emisijas, pritraukti ne mažiau kaip 3 proc. mažų ir vidutinio dydžio įmonių į parko statybos darbus, atlikti nustatyto dydžio investicijas į aplinkos apsaugą bei remti vietos bendruomenes, pradėjus elektros energijos gamybą.

2023 m. kovo 30 d. paskelbto pirmojo jūrinio vėjo parko konkurso laimėtojais pripažintos konsorciumą sudariusios įmonės „Ignitis renewables“ ir OW OFFSHORE, S.L. Konkurso laimėtojų įsteigta įmonė „Offshore wind farm 1“ įsipareigojo Lietuvos jūrinėje teritorijoje pastatyti 700 MW leistinos generuoti galios vėjo elektrinių parką.

Šiuo metu vyksta  antrojo jūrinio vėjo konkurso pirmasis etapas, kurio metu iki balandžio 15 d. priimami dokumentai ir registruojami dalyviai. Antrojo jūrinio vėjo parko didžiausia leistina generuoti galia taip pat sieks 700 MW.

Prognozuojama, kad abu parkai pradės generuoti elektros energiją apie 2030 metus ir galėtų užtikrinti maždaug pusę dabartinio Lietuvos elektros poreikio.

 

Parengiamieji darbai jūrinio vėjo elektrinių plėtrai ir susijusios infrastruktūros įrengimui Nr. 03-004-P-0001.