Naujiena

Pradėtas pasiruošimas įgyvendinti naujus privalomus reikalavimus energijos vartojimo efektyvumui didinti

2024 02 21

Briuselyje įvyko pirmasis, įvadinis projekto LEAPto11 partnerių susitikimas. Nuo 2024 m. vasario Lietuvos energetikos agentūros kartu su kitų ES valstybių narių analogiškomis agentūromis pradėtas įgyvendinti projektas skirtas padėti ES valstybėms narėms perkelti į nacionalinę teisę naujojo Energijos vartojimo efektyvumo (EVE) direktyvos 11-ojo straipsnio nuostatas ir palengvinti pramonės įmonėms įgyvendinti naujus privalomus energijos vartojimo efektyvumo didinimo reikalavimus, kokių iki šiol nebuvo.

Įsigaliojus EVE direktyvos 11-ajam straipsniui, valstybių institucijų ir rinkos dalyvių laukia įvairūs pokyčiai. Vienas pagrindinių pokyčių, kad pramonės įmonės, vertinant joms nustatomus įpareigojimus atlikti energijos vartojimo auditus, į dideles, vidutines ir mažas bus skirstomos priklausomai nuo jų vidutinio metinio energijos suvartojimo per ankstesnius trejus metus, sudėjus visus energijos nešiklius, o ne pagal darbuotojų skaičių, metines pajamas ar turto vertę, kaip skirstyta iki šiol. Pasikeitus vertinimo kriterijams, kai kurios įmonės dabar gali būti priskirtos didelių įmonių grupei, nors iki šiol buvo priskiriamos mažoms ar vidutinėms įmonėms. Dėl to joms iškils naujų privalomų įgyvendinti reikalavimų, kurių iki šiol nebuvo.

Pradėtas pasiruošimas įgyvendinti naujus privalomus reikalavimus energijos vartojimo efektyvumui didinti

Įmonės, kurių metinis energijos suvartojimas per ankstesnius trejus metus, kartu sudėjus visus energijos nešiklius, didesnis nei 85 TJ, privalės įgyvendinti energijos naudojimo vadybos sistemą, o iki šiol tai nebuvo privalu. Tos įmonės, kurių vidutinis metinis energijos suvartojimas per ankstesnius trejus metus didesnis nei 10 TJ ir kurios neįgyvendina energijos naudojimo vadybos sistemos, privalės atlikti energijos vartojimo auditus ir, vadovaujantis jų rekomendacijomis, parengti veiksmų planus, kuriuose bus nustatytos priemonės kiekvienai audito rekomendacijai įgyvendinti.

Nauji reikalavimai įsigalios ir pramonės sektoriui reikės pradėti vykdyti pokyčius, kai naujosios redakcijos EVE direktyvos 11-tas straipsnis bus perkeltas į Lietuvos teisinę bazę – nuo 2025 m. spalio 11 dienos.

Projekto LEAPto11 tikslas – padėti ES valstybėms narėms perkelti naujas EVE direktyvos nuostatas į nacionalinę teisę ir rasti atsakymus į pramonės įmonėms kylančius klausimus.

Bendradarbiauti stiprinant šias pastangas 2023 m. spalį sutarė Europos klimato, infrastruktūros ir aplinkos vykdomosios agentūra CINEA (angl. European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency) bei 11 partnerių – ES šalių narių energetikos agentūrų ir institucijų, tarp kurių – Lietuvos energetikos agentūra, sukaupusi didelę energijos vartojimo auditų sistemos priežiūros patirtį ir savo veikla siekianti gerinti modernizuojamų pastatų energijos vartojimo auditų kokybę bei užtikrinti sklandesnį energinio audito procesą.

Pirmajame projekto LEAPto11 susitikime Briuselyje dalyvavo vienuolikos Europos šalių atstovai. Iš viso susirinko apie 30 įvairių sektorių inžinierių – transporto, mechanikos, energetikos, statybų ir kt., taip pat mokslininkų ir Europos Komisijos atstovų. Renginyje dalyvavo Lietuvos energetikos agentūros Energijos vartojimo efektyvumo didinimo kompetencijų centro projektų vadovė ir energijos vartojimo efektyvumo analitikė. Projekto LEAPto11 koordinatorius – Italijos nacionalinė naujų technologijų, energijos ir darnios ekonomikos plėtros agentūra (ENEA).

Susitikime ypatingas dėmesys skirtas probleminiams klausimas. Kol kas nė viena projekto dalyvė neturi tikslių atsakymų, kaip nustatyti, kuriose įmonėse energijos suvartojimas didesnis nei 85 TJ ir joms kyla prievolė įgyvendinti energijos vadybos sistemas, ir kaip nustatyti, kuriose įmonėse energijos suvartojimas didesni nei 10 TJ, tad jos turi įgyvendinti energijos vartojimo audito reikalavimus? Taip pat dar tiksliai nežinoma, kaip bus užtikrinama, kad įmonės įgyvendintų privalomo energijos vartojimo auditų rekomendacijų priemonių įgyvendinimo veiksmų planus.

Projekto LEAPto11 partneriai, atsakingi už konkrečių veiklų įgyvendinimą, susitikime pristatė veiksmų planą. Numatoma rinkti duomenis apie įmonių energijos vartojimą ir energijos vartojimo audituose numatytas įdiegiamas priemones, sutaupymus, o ateityje – atlikti įdiegtų priemonių taupymo stebėseną. Projekto veikla prisidės prie energijos vartojimo auditų ir energijos vadybos sistemų kokybės tobulinimo, įvertinant, atnaujinant ir optimizuojant dabartines programas, padės pagerinti nacionalinių energijos taupymo programų efektyvumą, užtikrinant duomenų surinkimo, sisteminimo ir valdymo kokybę bei sklandų direktyvos įgyvendinimą viešajame ir privačiame sektoriuje.

Sukaupta informacija ir parengtos gairės leis ES šalims narėms tobulinti nacionalinę teisę ir veikiančias programas, įgyvendinant keliamus naujus  reikalavimus. Taip pat numatoma teikti pagalbą viešojo ir privataus sektoriaus įmonėms, asociacijoms, auditoriams ir kitiems subjektams, užtikrinti patikimų duomenų ir projekto metu sugeneruotų metodų sklaidą, siekiant energijos vartojimo auditų vartojimo kokybės.

Projektas LEAPto11 svarbus Lietuvai ruošiantis perkelti naująsias EVE direktyvos nuostatas į nacionalinę teisę. Projekto dalyviams keičiantis naujausia informacija ir šalių patirtimi, ji operatyviai pasieks sprendimus priimančias Lietuvos institucijas.

Lietuvos energetikos agentūra šiame projekte numato didžiausią indėlį renkant ir sisteminant informaciją apie visų Lietuvos pramonės įmonių energijos suvartojimus, taip pat ir vidutinių bei mažų, bei kartu su projekto partneriais rengiant metodinę informaciją įmonėms.

Energijos vartojimo efektyvumo didinimas – vienas iš svarbiausių ES ir Lietuvos nacionalinių tikslų. Šiuo metu Lietuvoje didelės įmonės privalo atlikti energijos vartojimo auditus kas ketverius metus, tačiau pastebima, kad įmonės juos atlieka labiau dėl prievolės, o ne siekdamos padidinti energetinį efektyvumą. Ekspertų nuomone, reikalinga skatinti įmones, kad jos pačios būtų suinteresuotos efektyviai naudoti energiją. Pagal energijos vartojimo auditų ataskaitose pateiktas rekomendacijas, vidutiniškai galima sutaupyti apie 18 proc. energijos nuo visų įmonės energijos sąnaudų, o tai leidžia padidinti konkurencingumą svyruojant energijos kainoms, ypač brangstant energijos ištekliams.


Kilus klausimų, prašome kreiptis:
Vida Danilevičiūtė Černiauskienė, el. paštas [email protected], mob. tel. +370 661 89 175.