Naujiena

Marijampolėje vyko diskusija apie žaliosios energetikos ateitį

2024 02 01

Apie Lietuvos žaliosios energetikos ateitį diskutuota Marijampolėje surengtame seminare, kuris skirtas pristatyti sukurtą šalies energetinių rodiklių informacinę sistemą EnerGIS ir valstybės teikiamą finansavimą.

 
Vyksta energetikos sistemos transformacija ir sparti atsinaujinančius išteklius naudojančios energijos gamybos plėtra. Per 2023 metus saulės ir vėjo elektrinės iš viso pagamino 25 proc. šalyje suvartotos elektros.
 
Šakių rajono savivaldybė pernai buvo lyderė Marijampolės apskrityje pagal elektros iš saulės ir vėjo energijos gamintojų įrengtąją galią – 37,2 MW. Didžiausias apskrityje – 30 MW galios – vėjo energijos parkas pastatytas Kudirkos Naumiesčio seniūnijoje, Šakių rajone. Vilkaviškio rajono savivaldybėje pernai gamintojų vėjo elektrinių įrengtoji galia siekė 26,2 MW, Marijampolės savivaldybėje – 13,5 MW.
 
Didžiausios Marijampolės apskrities saulės elektrinės veikia Vilkaviškio rajono Oranų kaime (1,5 MW) ir Šakių rajono Valių kaime (1,1 MW).

Marijampolėje vyko diskusija apie žaliosios energetikos ateitį
Praėjusiais metais didžiausia gamintojų saulės elektrinių įrengtoji galia buvo Šakių rajono savivaldybėje – 2,6 MW ir Vilkaviškio rajono – 1,9 MW. Gaminančių vartotojų elektrinių įrengtoji galia Marijampolės savivaldybėje siekė 24,3 MW, Vilkaviškio rajone – 18,9 MW.

Marijampolės apskrityje gamintojų saulės elektrinių galia 2023 m. buvo 4,2 karto mažesnė už Lietuvos vidurkį, o gamintojų vėjo elektrinių galia apskrityje buvo 38 proc. mažesnė už Lietuvos vidurkį.
 
Vėjo energetikos plėtrą Marijampolės apskrityje stabdo ir objektyvios priežastys. Kaip žinoma, Lietuvos pasienio ruožus dengia ir vėjo elektrinių plėtrą stabdo radarų apsaugos zonos, kuriose  vėjo elektrinių statyba negalima arba galima tik suderinus su kariuomene.
 
Tokios teritorijos, kuriose vėjo elektrinių statyba negalima, beveik visiškai apima Vilkaviškio rajono ir Kalvarijos savivaldybes, taip pat dalį Marijampolės savivaldybės. Šakių rajone yra daugiausia vėjo ir saulės elektrinių plėtrai tinkamų teritorijų – su mažiausiais potencialias ribojimais.
 
Marijampolės regione registruoti 244 elektromobiliai sudaro apie 1,26 proc. visų Lietuvoje registruotų elektromobilių. Iš viso prašoma finansinės paramos įsirengti 54 privačias elektromobilių įkrovimo prieigas.
 
Seminare pateikta informacija apie šiuo metu Lietuvos energetikos agentūros paskelbtus galiojančius kvietimus teikti paraiškas paramai gauti bei apie planuojamus skelbti kvietimus.

Lietuvos energetikos agentūros Marijampolėje surengto seminaro dalyviams pristatyta interaktyvi energetikos duomenų platforma EnerGIS (Energijos geografinė informacinė sistema), kuri skirta kaupti, apdoroti ir vizualizuoti informaciją apie energijos gamybą, vartojimą, pastatų energetinę būklę, įvairiais pjūviais analizuoti apskričių, savivaldybių ir gyvenviečių energetinius rodiklius leidžia vienoje vietoje kaupiama informacija.

Interaktyviame žemėlapyje taip pat galima rasti informaciją apie atsinaujinančių išteklių energijos gamybos įrenginių pasiskirstymą Lietuvos savivaldybėse bei analizuoti kiekvienai savivaldybei aktualius energetinius duomenis konkrečioje teritorijoje pagal naudojamas kuro rūšis, šilumos, elektros, dujų, biokuro poreikį bei atliekinės šilumos šaltinius ir kitą svarbią informaciją. Įvairiais pjūviais analizuoti apskričių, savivaldybių, gyvenviečių, miestų bei kvartalų energetinius rodiklius leidžia vienoje vietoje kaupiama informacija

_____________________________________________________
Apie projektą. 2014–2021 m. Norvegijos finansinio mechanizmo programa „Aplinkosauga, energetika, klimato kaita“. Projektas Nr. LT05-3-EM-TF-001 „Interaktyvios platformos, skirtos efektyviam ir subalansuotam energijos gamybos planavimui, sukūrimas“.

 
Kilus klausimų, prašome kreiptis:
Vida Danilevičiūtė Černiauskienė, el. paštas [email protected], mob. tel. +370 661 89 175.