Naujiena

Tauragės rajono savivaldybė – žaliosios energetikos lyderė apskrityje

2024 03 06

Pagal elektros iš saulės energijos gamintojų įrengtąją galią Tauragės rajono savivaldybė 2023 m. buvo lyderė savo apskrityje. Apie tai ir visos Lietuvos žaliosios energetikos ateitį kalbėjomės Tauragėje surengtame seminare, kuris skirtas pristatyti sukurtą šalies energetinių rodiklių informacinę sistemą EnerGIS ir valstybės teikiamą finansavimą investuojantiems į atsinaujinančius energijos išteklių plėtrą. 

Vyksta sparti atsinaujinančių išteklių plėtra. Per 2023 metus saulės ir vėjo elektrinės iš viso pagamino 25 proc. šalyje suvartotos elektros.

Tauragės rajono savivaldybėje pernai saulės jėgainių įrengtosios galios pernai buvo 2,4 MW,  arba 2,6 karto daugiau nei vidutiniškai Tauragės apskrityje (vidurkis – 0,92 MW). Vertinant elektros iš saulės energijos gamintojų įrengtąją galią Lietuvos mastu, Tauragės apskrityje saulės elektrinių įrengtoji galia pernai buvo beveik 6 kartus mažesnė už Lietuvos vidurkį. 2023 m. pabaigoje iš viso šioje apskrityje buvo 71 saulės elektrinė, kurių suminė įrengtoji galia siekė 3,7 MW.


Tauragės rajono savivaldybė – žaliosios energetikos lyderė apskrityje

Didesnės galios saulės elektrinių Tauragės apskrityje yra kelios: Zuikiškės kaime ir Norkaičių kaime Tauragės rajono savivaldybėje bei Dainių kaime Jurbarko rajono savivaldybėje veikiančios 0,5 MW įrengtosios galios saulės elektrinės.

Pagal gamintojų vėjo elektrinių įrengtąją galią 2023 m. lydere Tauragės apskrityje buvo Pagėgių savivaldybė, kurioje įrengtoji vėjo elektrinių galia siekė 88,6 MW. Šioje apskrityje praėjusių metų pabaigoje iš viso buvo 51 vėjo elektrinė, kurių suminė įrengtoji galia siekė 243,5 MW. Iš jų didesni vėjo parkai – Pagėgių savivaldybėje veikiantis Strepeikių 73,5 MW galios vėjo elektrinių parkas, Šilalės rajone – Kikonių 60 MW vėjo elektrinė, taip pat Tauragės rajono savivaldybėje veikia Kreivėnų vėjo elektrinių parkas.

Tauragės apskritis pagal vėjo jėgainių galią, kurios vidurkis savivaldybėse siekia 60,9 MW, beveik 3 kartus viršija Lietuvos vidurkį, kuris yra 22 MW.

Kaip žinoma, Lietuvos pasienio ruožus dengia ir vėjo elektrinių plėtrą stabdo radarų apsaugos zonos, kuriose  vėjo elektrinių statyba negalima arba galima tik suderinus su kariuomene. Tauragės apskritis patenka į zoną, kurioje vėjo elektrinių statyba galima tik susiderinus su Lietuvos kariuomene, taip pat yra saugomų gamtos ir kultūros teritorijų ir objektų, todėl vėjo energetikos plėtrą šioje apskrityje papildomai riboja objektyvios priežastys.

Tauragės apskrityje registruoti 234 elektromobiliai sudaro apie 2 proc. visų Lietuvoje registruotų elektromobilių. Iš jų 132, arba 56 proc. registruoti Tauragės rajono, 35 – Šilalės, 49 – Jurbarko rajono ir 18 – Pagėgių savivaldybėse. Iš viso regione prašoma investicinės paramos įsirengti 47 elektromobilių įkrovimo privačias prieigas.

Tauragėje surengto seminaro dalyviams taip pat pateikta informacija apie šiuo metu Lietuvos energetikos agentūros paskelbtus galiojančius kvietimus teikti paraiškas paramai gauti bei apie planuojamus skelbti kvietimus.

Seminare pristatyta interaktyvi energetikos duomenų platforma EnerGIS (Energijos geografinė informacinė sistema), kuri skirta kaupti, apdoroti ir vizualizuoti informaciją apie energijos gamybą, vartojimą bei pastatų energetinę būklę. Interaktyviame žemėlapyje galima, įvairiais pjūviais analizuoti apskričių, savivaldybių ir gyvenviečių energetinius rodiklius, rasti informaciją apie atsinaujinančių išteklių energijos gamybos įrenginių pasiskirstymą Lietuvos savivaldybėse bei analizuoti kiekvienai savivaldybei aktualius energetinius duomenis konkrečioje teritorijoje pagal naudojamas kuro rūšis, šilumos, elektros, dujų, biokuro poreikį, atliekinės šilumos šaltinius ir kitą svarbią informaciją. Vienoje vietoje kaupiama informacija suteikia galimybes savivaldai ir verslui priimti svarbius sprendimus dėl plėtros ir planuoti investicijas.


_______________________________________________

Apie projektą. 2014–2021 m. Norvegijos finansinio mechanizmo programa „Aplinkosauga, energetika, klimato kaita“. Projektas Nr. LT05-3-EM-TF-001 „Interaktyvios platformos, skirtos efektyviam ir subalansuotam energijos gamybos planavimui, sukūrimas“.

Kilus klausimų, prašome kreiptis:
Vida Danilevičiūtė Černiauskienė, el. paštas [email protected], mob. tel. +370 661 89 175.