Naujiena

Saulės elektrinių įrengimo kainos augo lėtai

2023 05 17

Lietuvos energetikos agentūros atliekamos saulės elektrinių rinkos apžvalgos rodo, kad nemažėjant saulės elektrinių įrengimo tempams, saulės modulių ir jėgainių įregimo kainos Baltijos šalyse, Lenkijoje ir Vokietijoje 2023 m. balandį augo. Labiausiai saulės moduliai brango Lenkijoje, gerokai mažiau – Lietuvoje. Be to, mūsų šalyje ryškiai (16,7 proc.) sumažėjo kitų saulės elektrinių komponentų kainos.

Saulės elektrinių įrengimo vidutinės kainos Lietuvoje šių metų balandį buvo 3 proc. didesnės nei 2022 m. ir 5,5 proc. didesnės nei šių metų vasarį. Saulės modulių vidutinės kainos šių metų balandį, palyginti su pernai buvusiomis kainomis, išaugo beveik 17 proc., o palyginti su šių metų vasariu – 10 procentų.

Vertinant saulės elektrinių įrengimo vidutines kainas ilgesniu periodu – nuo 2019 m. (1 pav.), jų įrengimo kaina 2023 m. balandį yra didžiausia – 23 proc., arba beveik 200 eurų už kW didesnė, nei buvo 2021 metais.

Didėjant infliacijai, saulės modulių paklausai ir elektros energijos kainoms, keitėsi ir saulės modulių, vienos iš pagrindinių saulės jėgainės dalių, kainos.


Saulės elektrinių įrengimo kainos augo lėtai

Paprastai saulės modulių, kurių dėka šviesos energija yra paverčiama elektros energija, kaina sudaro apie 40–50 proc. saulės elektrinių įrengimo kainos. Bet šios dedamosios kainos kitimas nebūtinai reiškia, kad visas projektas atpinga arba tampa brangesnis, nes kitų dedamųjų kainos ir jų svyravimai irgi turi reikšmingos įtakos bendram investicijų poreikiui. Įprastai keitiklis (inverteris) sudaro apie 25–30 proc. kainos, montavimo darbai – 10–20 proc., tvirtinimo konstrukcijos ir kitos medžiagos siekia apie 10–15 proc. kainos.

Lietuvos energetikos agentūros analitikams apibendrinus Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros paskelbtų kvietimų teikti paraiškas saulės elektrinėms įrengti naujausius rezultatus, matyti, kad šį balandį, palyginti su vasariu (2023 m. kovą duomenų neužfiksuota – aut.), saulės elektrinių įrengimo vidutinės kainos išaugo 5,5 proc., arba 55,4 euro už kW.

Analizuojant minėto laikotarpio vidutinės kainos dedamąsias dalis, paaiškėjo, kad saulės modulių kaina išaugo 10 proc., arba 48,7 euro už kW. Bet tuo pat metu 16,7 proc., arba 55,5 euro už kW sumažėjo saulės elektrinių kitų komponentų – montavimo konstrukcijos, inverterių, valdymo įrangos, kaupiklių ir kt. kainos, o rangos darbų kaina išaugo 15 proc., arba 24,4 euro už kW, bet labiausiai – 172,6 proc., arba 37,8 euro už kW – išaugo kitos išlaidos: projektavimo, aptarnavimo ir kitoms paslaugoms.

2022 m. saulės modulių vidutinė rinkos kaina Lietuvoje siekė apie 456 eurus, o 2023 m. pradžioje – 463 eurus už kW. Apibendrinus šių metų trijų pirmųjų mėnesių kvietimų teikti paraiškas saulės elektrinėms įrengti rezultatus, nustatyta, kad paraiškose nurodyta vidutinė saulės modulių kaina buvo apie 13 proc. didesnė (60 Eur/kW) nei rinkos kaina tuo pačiu laikotarpiu.

Šių metų balandį saulės modulių, pirktų pagal paraiškas saulės elektrinėms įrengti, kaina, palyginti su vasariu, išaugo 10 proc. (49 Eur/kW) ir buvo 14,7 proc. (69,0 Eur/kW) didesnė už to paties laikotarpio vidutinę rinkos kainą Lietuvoje – 469 eurai už kW.

Vertinant saulės modulių pardavėjų interneto svetainėse viešai skelbiamas analogiškų (tokio paties tipo ir galios diapazono) saulės modulių kainas Baltijos šalyse, Lenkijoje ir Vokietijoje, nustatyta (2 pav.), kad šių metų. balandį saulės modulių vidutinės kainos labiausiai išaugo Lenkijoje (3,1 proc.), gerokai mažiau – Lietuvoje (0,4 proc.). Tuo pačiu laikotarpiu analogiškų saulės modulių kainos sumažėjo Estijoje (9,5 proc.) ir Latvijoje (1,8 proc.), o Vokietijoje jos nekito.

Duomenų šaltinis – Lietuvos energetikos agentūros renkami duomenys apie mažmenines saulės modulių kainas.

Atkreiptinas dėmesys, kad saulės elektrinės atsiperkamumas priklauso nuo pradinės saulės elektrinės kainos, nuo išlaidų, reikalingų saulės elektrinei eksploatuoti (pvz., remontas, įrangos keitimas ar pasaugojimo mokestis) ir nuo elektros energijos kainų.

Pastarojo laikotarpio pagrindinės saulės elektrinių įrengimo kainų svyravimo priežastys yra COVID-19 pandemijos sukelti trikdžiai žaliavų tiekimo ir gamybos srityse, stabiliai auganti saulės modulių paklausa, kaičios pagrindinių medžiagų (polikristalinio silicio, sidabro, vario, aliuminio, stiklo) ir elektros energijos kainos.

Kilus klausimų, prašome kreiptis:
Vida Danilevičiūtė Černiauskienė, el. paštas [email protected], mob. tel. +370 661 89 175.