Naujiena

Saulės elektrinių įrengimo Lietuvoje kainos sumažėjo

2023 06 30

Lietuvos energetikos agentūros atliekamos saulės elektrinių įrengimo rinkos apžvalgos rodo, kad saulės modulių kainos Baltijos šalyse, Lenkijoje ir Vokietijoje, vertinant bendrai, 2023 m. gegužę mažėjo, toliau didėjant saulės elektrinių paklausai. Labiausiai saulės moduliai atpigo Lietuvoje, šiek tiek pabrango Estijoje. Be to, mūsų šalyje beveik penktadaliu sumažėjo saulės elektrinių įrengimo vidutinė kaina.

Saulės elektrinių įrengimo vidutinės kainos Lietuvoje šiemet gegužę buvo 5 proc. mažesnės nei 2022 m. ir net 18 proc. mažesnės nei šių metų balandį (1 pav.). Saulės modulių vidutinės kainos šių metų gegužę, palyginti su šių metų balandžiu – sumažėjo 9 procentais.

Vertinant saulės elektrinių įrengimo vidutines kainas ilgesniu periodu – nuo 2019 m., jų įrengimo kaina 2023 m. gegužę yra 13 proc., tai yra 113 eurų už kW, didesnė, palyginti su mažiausia kaina 2021 metais.

Didėjant infliacijai, saulės modulių paklausai ir elektros energijos kainoms, keitėsi ir saulės modulių, vienos iš pagrindinių saulės jėgainės dalių, kainos.

Saulės elektrinių įrengimo Lietuvoje kainos sumažėjo

Saulės modulių kaina paprastai sudaro apie 40–50 proc. saulės elektrinių įrengimo kainos. Kitų dedamųjų kainos ir jų svyravimai irgi turi reikšmingos įtakos visai saulės elektrinių įrengimo kainai. Įprastai keitiklis (inverteris) sudaro apie 25–30 proc. kainos, montavimo darbai – 10–20 proc., tvirtinimo konstrukcijos ir kitos medžiagos siekia apie 10–15 proc. kainos.

Lietuvos energetikos agentūros duomenų analitikams apibendrinus Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros paskelbtų kvietimų teikti paraiškas saulės elektrinėms įrengti naujausius rezultatus, matyti, kad šiemet gegužę, palyginti su balandžiu, saulės elektrinių įrengimo vidutinės kainos sumažėjo 212 eurų už kW, arba 18 procentų.

Analizuojant minėto laikotarpio vidutinės kainos dedamąsias dalis, matyti, kad saulės modulių kaina sumažėjo 9 proc., tai yra 50 eurų už kW, o 7 proc., tai yra 19 eurų už kW, išaugo saulės elektrinių kitų komponentų (montavimo konstrukcijos, inverteriai, valdymo įranga, kaupikliai, kt. – kainos.

Rangos darbų kaina sumažėjo 39 proc., arba 114 eurų, už kW. Atkreipiamas dėmesys, kad gegužės mėnesį vidutinė kitų išlaidų kaina buvo lygi 0 eurų už kW. Taip gali būti, jei prekybininkai ar montuotojai šias išlaidas įtraukia į kitų komponentų ar modulių kainą, norėdami nerodyti šios atskiros dedamosios. Vidutinis kitų išlaidų dydis yra apie 42 eurai už kW.

2022 m. saulės modulių vidutinė rinkos kaina Lietuvoje siekė apie 456 eurus, o šiemet – 455 eurus už kW. Apibendrinus šių metų keturių mėnesių kvietimų teikti paraiškas saulės elektrinėms įrengti rezultatus, nustatyta, kad paraiškose nurodyta vidutinė saulės modulių kaina buvo 12 proc., tai yra 64 eurais už kW didesnė nei rinkos kaina tuo pačiu laikotarpiu.

Šių metų gegužę saulės modulių, pirktų pagal paraiškas saulės elektrinėms įrengti, kaina, palyginti su balandžiu, sumažėjo 9 proc., tai yra 50 eurų už kW, ir buvo 14 proc., arba 70 eurų už kW, didesnė už to paties laikotarpio vidutinę rinkos kainą Lietuvoje – 429 eurai už kW.

Įvertinus saulės modulių pardavėjų interneto svetainėse viešai skelbiamas analogiškų (tokio paties tipo ir galios diapazono) saulės modulių kainas Baltijos šalyse, Lenkijoje ir Vokietijoje, nustatyta (2 pav.), kad šių metų gegužę, palyginti su balandžiu, saulės modulių vidutinės kainos išaugo tik Estijoje (3 proc., arba 11 eurų už kW), Latvijoje ir Lenkijoje šios kainos nekito, o sumažėjo – Lietuvoje (9 proc., arba 44 eurais už kW) ir Vokietijoje (0,5 proc., arba 3 eurais už kW).

Atkreiptinas dėmesys, kad saulės elektrinės atsiperkamumas priklauso nuo pradinės saulės elektrinės kainos, nuo išlaidų, reikalingų saulės elektrinei eksploatuoti (pvz. remontas, įrangos keitimas ar pasaugojimo mokestis) ir nuo elektros energijos kainos – kuo elektros energija brangesnė, tuo atsiperkamumo laikas trumpesnis.


Kilus klausimų, prašome kreiptis:
Vida Danilevičiūtė Černiauskienė, el. paštas [email protected], tel. 8 661 89 175.