Naujiena

Saulės modulių kainos mažėja jau šešis mėnesius – grįžtama į 2022-ųjų kainų lygį

2023 09 30

Lietuvos energetikos agentūros atliekamos saulės elektrinių įrengimo rinkos apžvalgos rodo, kad pastaruosius šešis mėnesius vidutinės saulės modulių kainos Baltijos šalyse, Lenkijoje ir Vokietijoje mažėja. Labiausiai jos nukrito Lenkijoje – 7,6 proc., Lietuvoje fiksuotas 3,4 proc. kainų kritimas. Estijoje ir Latvijoje saulės moduliai atpigo tiek pat – 3,1 proc., Vokietijoje – 2,8 procento. Saulės modulių vidutinė kaina Lietuvoje rugsėjį buvo 457 Eur/kW – vienu euru mažesnė nei 2022 metų vidurkis.
 
Pastarąjį pusmetį nuo šių metų balandžio iki rugsėjo mėnesio Baltijos šalyse, Vokietijoje ir Lenkijoje saulės modulių kainos nuosekliai mažėjo. Nors Lenkijoje birželio, liepos, rugpjūčio mėnesiais euro ir Lenkijos zloto kurso pokyčiai lėmė kainų augimą, bet, vertinant kainas vietos valiuta – Lenkijos zlotais, modulių kainos mažėjo, kaip ir kitose šalyse.

Lietuvos energetikos agentūros specialistų atlikta tarptautinių agentūrų, asociacijų ir tarpininkavimo platformų skelbiamos informacijos analizė rodo, kad 2023 metų pirmąjį pusmetį pasaulinės saulės modulių kainos taip pat mažėjo ir, kai kuriais atvejais, buvo mažesnės nei 2022 metais.


Saulės modulių kainos mažėja jau šešis mėnesius – grįžtama į 2022-ųjų kainų lygį

Pastaruosius pora metų pasaulinės modulių kainos didėjo pabrangus žaliavoms, taip pat dėl logistikos problemų, staiga išaugusios paklausos ir ribotų gamybos pajėgumų. Naujausi Kinijos saulės modulių gamintojų pranešimai apie 2023 metų pabaigoje planuojamą padvigubinti vieno iš pagrindinių foto modulių gamyboje naudojamų mineralų – polisilicio – gamybą teigiamai paveikė rinką ir modulių kainos sumažėjo iki praėjusių metų lygio.

Apžvelgiant pagrindines saulės modulių rinkos tendencijas Europoje, pastebėta, kad pernai šios įrangos importas iš Kinijos buvo dvigubai didesnis nei saulės elektrinių įrengimo pajėgumai. Šiuo metu Europos didmeninės prekybos saulės moduliai, sukaupti įmonių sandėliuose, sudaro apie 40 000 MW galios. Tai prilygsta praėjusiais metais Europoje įdiegtiems saulės elektrinių pajėgumams. Šis sukauptas įrenginių kiekis yra pagrindinė priežastis, kodėl Europoje krenta saulės modulių kainos.

Atsižvelgiant į pasaulines kainų tendencijas, padėtį Europoje, stabilų poreikį didinti energijos iš atsinaujinančių energijos išteklių gamybos apimtis bei optimistines rinkos nuotaikas, galima tikėtis, kad saulės modulių kainos šių metų pabaigoje turėtų grįžti į 2022-ųjų lygį ar net būti šiek tiek mažesnės.


Kilus klausimų, prašome kreiptis:
Vida Danilevičiūtė Černiauskienė, el. paštas [email protected], mob. tel. +370 661 89 175.