Renginys

LEA surengė saulės elektrines sausumoje norintiems įsirengti labai mažų ir mažų įmonių, AIEB, PEB atstovams, ūkininkams nuotolines konsultacijas

2024 03 08

Nuo 2024 m kovo 6 d. 14.00 val. iki 2024 m. rugsėjo 6 d. 16.00 val. vyksta kvietimai labai mažoms ir mažoms įmonėms, ūkininkams, atsinaujinančių išteklių energijos bendrijoms (AIEB), piliečių energetikos bendrijoms (PEB) teikti paraiškas saulės elektrinių iki 500 kW įrengtosios galios įsirengimo išlaidų daliai padengti. Kvietimų metu investicijoms planuojama paskirstyti daugiau nei 62,7 mln. Eur.

Nuotolinės konsultacijos vyko 2024 m. kovo 19 d. 13.30
Microsoft Teams platformoje.


LEA surengė saulės elektrines sausumoje norintiems įsirengti labai mažų ir mažų įmonių, AIEB, PEB atstovams, ūkininkams nuotolines konsultacijas


Šių kvietimų metu labai mažos ir mažos įmonės, ūkininkai, atsinaujinančių išteklių energijos ar piliečių energetikos bendrijos turi galimybę kaip gamintojai ar gaminantys vartotojai įsirengti saulės elektrines (iki 500 kW) ir jų investicijoms gauti iki 35 proc. arba iki 45 proc. finansavimą, atsižvelgiant į tai, kuriai pareiškėjų grupei priklauso:

  • labai mažos ir mažos įmonės (LMMĮ), registruotos ne trumpiau nei 1 metus iki paraiškos pateikimo – 35 proc. nuo pagal fiksuotą įkainį paskaičiuotos sumos;
  • ūkininkai, atitinkantys LMMĮ statusą, kurių ūkiai iki paraiškos pateikimo ne trumpiau nei 1 metus įregistruoti Ūkininkų ūkių registre – 35 proc. nuo pagal fiksuotą įkainį paskaičiuotos sumos;
  • atsinaujinančių išteklių energijos bendrijos (AIEB), kai dalininkais nėra vidutinės įmonės – 45 proc. nuo pagal fiksuotą įkainį paskaičiuotos sumos, o jei nors vienas dalininkas yra labai maža ar maža įmonė arba šį statusą atitinkantis ūkininkas, – 35 proc. nuo pagal fiksuotą įkainį paskaičiuotos sumos;
  • piliečių energetikos bendrijos (PEB), kai dalininkais nėra vidutinės ir (ar) didelės įmonės – 45 proc. nuo pagal fiksuotą įkainį paskaičiuotos sumos, o jei nors vienas dalininkas yra labai maža ar maža įmonė arba šį statusą atitinkantis ūkininkas, – 35 proc. nuo pagal fiksuotą įkainį paskaičiuotos sumos;
  • pelno nesiekiantys juridiniai asmenys, siekiantys įgyti AIEB ar PEB statusą, kurių steigimo dokumentuose nustatytas tikslas – teikti aplinkos, ekonominę, arba socialinę visuomeninę naudą savo dalyviams – 45 proc. nuo pagal fiksuotą įkainį paskaičiuotos sumos, o jei nors vienas dalininkas yra labai maža ar maža įmonė arba šį statusą atitinkantis ūkininkas, – 35 proc. nuo pagal fiksuotą įkainį paskaičiuotos sumos.

Investicijoms skiriamą paramos sumą LEA skaičiuos pagal fiksuotojo vieneto įkainį (1073,42 Eur/1kW saulės elektrinės įrengtosios galios) ir aukščiau nurodytą finansavimui taikytiną intensyvumą (procentą).

Atkreipiame dėmesį, kad bus finansuojami ne tik gamintojų, bet ir gaminančių vartotojų projektai. Kartu su paraiška reikia pateikti pareiškėjo vardu elektros tinklų operatoriaus išduotas elektrinės prijungimo prie elektros energijos skirstomųjų tinklų sąlygas gamintojui ar gaminančiam vartotojui. Kai planuojamos saulės elektrinės įrengtoji galia bus ne didesnė kaip 100 kW ir leistina generuoti galia bus lygi nuliui, pareiškėjas kartu su paraiška gali pateikti ne išduotas sąlygas, o tik įsipareigojimą pastatyti saulės elektrinę.

Paraiškos bus atrenkamos tęstinės atrankos būdu. Esminės paraiškų teikimo sąlygos nustatytos LEA paskelbtuose kvietimuose teikti paraiškas pagal Energetikos ministerijos patvirtintą projektų finansavimo sąlygų aprašą.

Prieš teikiant paraiškas pareiškėjams pravartu būtų susipažinti su LEA parengta trumpa informacija apie kvietimo teikti paraiškas sąlygas ir paraiškos pildymo instrukcija.

Jeigu susipažinus su LEA parengta informacine medžiaga, pareiškėjams dar liko neatsakytų klausimų, kviečiame registruotis į nuotolines konsultacijas.

Finansavimo sąlygos ir detali informacija apie paraiškų teikimo procesą ir dokumentus, atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus skelbiami LEA svetainėje www.ena.lt skiltyje „Kvietimai teikti paraiškas“ ir svetainėje www.esinvesticijos.lt. Pasiteirauti apie lėšų skyrimo sąlygas ir paraiškų teikimą galima el. paštu  [email protected]  ir tel. +370 5 230 3312.

_________________________________________________________

Finansavimas saulės elektrinėms įrengti skiriamas pagal Energetikos ministerijos inicijuotą ir LEA administruojamą jungtinį projektą „Investicinė parama saulės elektrinėms sausumoje“. Projektas įgyvendinamas pagal ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą „Naujos kartos Lietuva“, finansuojamą Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės „NextGenerationEU“ lėšomis.